Fons Van Dyck kijkt om en blikt vooruit op de kleine en grote wereld van consumensen, de rol van merken en media en de ruime samenleving. Meer inzicht, meer vooruitzicht.
|
23/2/2024 Het aandeel van het technologiebedrijf Nvidia realiseerde afgelopen week de grootste waardestijging ooit in één dag op de beurs. Het geeft daarmee andere leden van de technologieclub, populair ‘Magnificent Seven’ genaamd, zelfs het nakijken. Het toverwoord dat voor zoveel hysterie zorgt, heet Artificiële Intelligentie (AI). De revolutie is bezig, van de beurs tot het klaslokaal. Bent u al mee?
16/2/2024 Aan de vooravond van een tsunami aan verkiezingen wijst een recent boek van de Nederlandse journalist Rob Wijnberg op het infernale samenspel tussen het wantrouwen van de macht door kritische, cynische journalistiek en het ondermijnen van de macht door populisten. Samen voeden zij (bewust of onbewust) het wantrouwen tegen democratische instituties, wetenschap en de journalistiek zelf.
10/2/2024 Kijk dit weekend zeker naar Trends Talk op Kanaal Z. Jan Demeulemeester ondervraagt mij in de studio over mijn boek 'De toekomst is terug'. We blikken terug op de jaren 1970, hebben het over de angst en onzekerheid voor de toekomst vandaag (ook bij jongeren), en blikken vooruit. 'Wanneer komt het terug goed?',vraagt Jan zich terecht af. Te bekijken op televisie, via podcast Trends Talk en altijd en overal via het internet: trends.knack.be/kanaal-z/trends-talk-met-fons-van-dyck
3/2/2024 Het boerenprotest in ons land bereikte afgelopen week een – voorlopig – hoogtepunt. Opvallend is de sympathie voor de boeren in brede lagen van de bevolking, tot zelfs het begrip voor de blokkades bij zowat 1 Vlaming op 2, luidens een enquête van Het Laatste Nieuws. Het boerenprotest gaat immers over veel meer dan strengere milieunormen. Het staat symbool voor een diep geworteld ongenoegen onder de bevolking. Velen voelen zich deze dagen een beetje boer.
27/1/2024 Bijna 1 op 2 Vlamingen is van mening dat we stilaan afglijden naar ‘de jaren dertig’, een fascistische dictatuur in de vorige eeuw in Duitsland en Italië. Zo leert onderzoek in mijn recente boek, ‘De toekomst is terug’. In Duitsland manifesteerden vorige week alvast anderhalf miljoen mensen tegen de opmars van de extreemrechtse partij AfD in hun land. We zijn vandaag nog niet in ‘de jaren dertig’, maar we beleven wel onze ‘Weimarjaren’. 2024 wordt in dat opzicht een jaar van keuzes.
19/1/2024 58 procent van de Vlamingen wil het liefst in een landelijke omgeving wonen, zo blijkt uit een recent onderzoek van bouwsite Livios. De stad lijkt zijn aantrekkingskracht verloren te hebben, in het bijzonder bij jongeren. En de Oostenrijkse bergen zijn onze favoriete vakantiebestemming deze zomer. De toekomst is aan het platteland, weg van een als bedreigend aanvoelende wereld.
12/1/2024 2024 wordt het jaar waarin AI meer dan ooit zal aanwezig zijn in ons persoonlijke, economische en maatschappelijke leven. De technologie brengt een revolutie op gang die zal gepaard gaan met krachtige schokgolven, in menig opzicht een bedreiging kan inhouden, maar die ook een wissel kan zijn op een betere toekomst. Op voorwaarde dat de technologie maatschappelijk ingebed wordt. AI belangt ons allen aan.
5/1/2024 Aan het begin van een nieuw jaar blik ik de komende weken vooruit naar wat 2024 in petto heeft. Deze week mijn kijk op de toekomst van diversiteit, gelijke kansen, inclusie in ondernemingen. ‘Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral’, wisten Bertolt Brecht en Kurt Weill al een eeuw geleden in hun Driestuiversopera. Vrij vertaald: over ethische vraagstukken spreken mensen pas als hun maag is gevuld.
15/12/2023 Het jaareinde komt eraan. Veel is gezegd en in mijn geval zelfs in een boek neergeschreven. In plaats van achteruit te blikken, wil ik vooral vooruit kijken. Naar een nieuw jaar, en een nieuw begin. Naar een jaar waarin de hoop op een betere toekomst het mag halen op de angst en de onzekerheid. Op een gezond en vreugdevol jaar, voor elk van u en voor iedereen die u lief is. Tot in 2024.
|