Fons Van Dyck kijkt om en blikt vooruit op de kleine en grote wereld van consumensen, de rol van merken en media en de ruime samenleving. Meer inzicht, meer vooruitzicht.
|
4/11/2022 Het was voor velen onder ons een dubbel gevoel: eind oktober pootjebaden in de Noordzee, of picknicken in het park, bij 25 graden. We laten het ons graag welgevallen maar terzelfdertijd maken we de bedenking: dit is niet normaal. Ook al mogen de oorlog in Oekraïne en het dure leven ons vandaag de meeste kopzorgen bezorgen, de voortschrijdende opwarming van de aarde blijft de grootste bedreiging voor de mens, zo stelt ook verzekeraar Axa vast in een wereldwijd onderzoek naar veiligheidsrisico’s. Maar er is hoop.
28/10/2022 Het inflatiecijfer piekte vorige maand op meer dan 12 procent. Het is van 1975 geleden dat het leven op een jaar tijd zo duur werd. De stijgende prijzen (en niet alleen voor energie) voeden een infernale spiraal die een grote impact heeft op het aankoopgedrag van consumenten en het vertrouwen in de toekomst. Consumenten in heel Europa kopen enkel nog wat ‘essentieel’ voor hen is, zo blijkt.
21/10/2022 Vorige week werd ik door de Franstalige krant L’Echo uitgebreid geïnterviewd over de huidige crisis en de impact op consumenten, ondernemingen en maatschappij. We zullen ons moeten aanpassen om te overleven. En dat vraagt ook om een nieuwe leiderschapsstijl: de voorbeeldige gids die de weg wijst in onzekere en onvoorspelbare tijden. Leest u even mee?
12/10/2022 Of de mensen straks nog wel kerstbomen in huis zullen halen, vroeg de bloemenverkoopster in mijn buurt me enkele dagen terug. Want zij maakt zich vandaag toch wat zorgen over de neveneffecten van het dure leven voor haar zaak voor de komende eindejaarsdagen. Ik probeerde haar gerust te stellen. Ook al moeten consumenten in deze crisistijden op de kleintjes letten, er is ook nog zoiets als … het lipstickeffect. Welk effect?, hoor ik u zeggen.
7/10/2022 Deze week werd Porsche het grootste beursgenoteerde automerk in Europa en stootte daarmee moederbedrijf Volkswagen van de troon. Het toont nogmaals aan dat een merk niet altijd de grootste in zijn markt moet zijn om succesvol te zijn. De strijd om een groter marktaandeel is een van de grootste mythes in de bedrijfs- en marketingwereld.
30/9/2022 Ik was vorige week te gast in Luxemburg voor een lezing over de huidige crisis en hoe ondernemingen en merken kunnen overleven in deze disruptieve tijden. Ik schreef er eerder mijn boek ‘De onsterfelijke onderneming’ over. Donkere wolken pakken samen boven onze hoofden en de vooruitzichten zijn voorlopig niet erg gunstig te noemen. Deze crisis is ook een persoonlijke en mentale crisis voor velen. Na afloop kwam een vrouw naar me toe met deze indringende vraag: wat vertel ik mijn kinderen hierover?
23/9/2022 Het consumentenvertrouwen is deze maand op een historisch dieptepunt beland. Economen schatten de kans op een recessie in de eurozone in de komende twaalf maanden op 80 procent. Op zo’n moment rijst ook de vraag of het zinvol is om te blijven investeren in marketingcampagnes. In tegenstelling tot wat vaak intuïtief wordt aangenomen toont historisch onderzoek over grote recessies van de voorbije 100 jaar aan dat bedrijven die meer in reclame investeerden tijdens een recessie hun verkoop, marktaandeel en winst zagen toenemen tijdens en na een recessie.
16/9/2022 De 83-jarige stichter en eigenaar van het duurzame kledingmerk Patagonia kondigde afgelopen week aan dat hij zijn fortuin ter waarde van 1,2 miljard dollar zal schenken aan een stichting die de strijd aanbindt tegen de klimaatverandering. “De aarde is onze enige aandeelhouder”, zo luidde het. Het is een opmerkelijke en bewonderenswaardige beslissing op een ogenblik dat vele ondernemingen onder vuur liggen omwille van “greenwashing”. Daar willen belangrijke merken nu wat aan gaan doen.
9/9/2022 Het wordt stilaan duidelijk dat de huidige crisis vele gezichten heeft en morgen niet voorbij zal zijn. De vraag stelt zich dan hoe we kunnen leven en vooral overleven met een crisis van deze ongeziene omvang. In mijn boek ‘De onsterfelijke onderneming’ geef ik aan hoe ondernemingen en hun merken een crisis de baas kunnen blijven. Maar de principes gelden voor elk van ons persoonlijk. Het is vooral kwestie van zich aan te passen en toch trouw te blijven aan zichzelf. Dat lijkt ogenschijnlijk een paradox, maar hoeft dat niet te zijn.
|