Fons Van Dyck kijkt om en blikt vooruit op de kleine en grote wereld van consumensen, de rol van merken en media en de ruime samenleving. Meer inzicht, meer vooruitzicht.
|
24/9/2021 Voorbije week was het precies 25 jaar geleden dat Telenet werd opgericht. Ik had het voorrecht om als communicatiedirecteur mee aan de wieg te staan van een van de belangrijkste technologische, economische én maatschappelijke succesverhalen in Vlaanderen van de voorbije kwarteeuw. Het logo en het merk Telenet voelen zovele jaren later nog steeds aan als een beetje ‘mijn kindje’. Over de kracht van een sterk merk.
25/6/2021 We hebben het voorbije halfjaar de veerkracht gevonden om het hoofd te bieden aan de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is vooral een periode van herwonnen hoop en vertrouwen in de toekomst. Dit is mijn laatste blog voor de vakantie. Geniet van de vrije tijd en de herwonnen vrijheid, met respect voor de noodzakelijke maatregelen. En ik maak hier heel graag een nieuwe afspraak voor begin september. Prettige vakantie.
25/6/2021 De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat we ons in vele maatschappelijke domeinen op een belangrijk kruispunt, zelfs keerpunt, bevinden. Dat geldt ook voor de wereld van merken en consumenten. Merken zullen zich moeten aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid. Alleen merken met een scherp en relevant profiel voor hun klanten zullen op termijn overleven. Keuzes dringen zich meer dan ooit op. Op vraag van Flanders DC geef ik deze week graag mijn visie op de toekomst van merken.
. 17/6/2021 De Portugese topvoetballer Cristiano Ronaldo haalde deze week ook buiten het veld het wereldnieuws toen hij voor het oog van de camera’s twee flesjes van het merk Coca-Cola wegzette en ostentatief een flesje mineraal water serveerde. Het incident toont aan dat ook topsporters niet wars zijn van het maken van maatschappelijke statements. Maar sterke merken zijn terzelfdertijd zeer resistent en kunnen tegen een stootje, of tackle in dit geval. Althans op de korte termijn.
11/6/2021 Afgelopen week hebben we een belangrijke stap gezet op weg naar het mythische rijk van de vrijheid. Het is het ideale moment om even terug te blikken en vooruit te kijken. Wat heeft de toekomst in petto? Het nieuwe normaal zal verdacht veel lijken op het oude normaal, en toch ook weer anders zijn. Het leven is immers een voortschrijdend evenwicht zoeken tussen verandering en stabiliteit. Meer van hetzelfde, en toch anders.
4/6/2021 De voorbije maanden hebben beleidsmakers, experten en opiniemakers van allerhande slag veel tijd en ruimte gekregen in de media om hun visie op de coronacrisis naar buiten te brengen. En terecht. Maar één groep werd amper gehoord: de patiënten. Het leek wel of zij herleid zijn tot een statistiek in de dagelijke tv-journaals. Daarom is het goed dat er een vereniging is, de vzw Patient Empowerment, die ijvert voor een actieve rol van de patiënt in de zorgverlening. Ik ben graag hun ambassadeur.
28/5/2021 In ons land - maar ook internationaal - verhardt het maatschappelijke debat zienderogen. Wie kijkt naar de grondstromen in de samenleving ziet al langer dat twee werelden letterlijk en figuurlijk frontaal met elkaar botsen: de open versus gesloten samenleving. Vier jaar geleden waarschuwde ik in een column in De Standaard al voor deze gevaarlijke ontwikkeling. Sindsdien heeft de coronacrisis de polarisering in de geesten nog versterkt. Maar wie haat zaait, zal vroeg of laat terreur oogsten.
21/5/2021 Het verleden toont aan dat sterke merken sneller en sterker doorheen een crisis komen dan anderen. En dat geldt ook voor het employer brand (het merk als werkgever). Corona heeft ons geleerd dat het employer brand het belangrijkste merk is om met een hele organisatie een crisis het hoofd te bieden. De band tussen werkgever en medewerkers zal bovendien nog aan belang winnen wanneer we straks de stap zetten naar ‘oude normaal’.
6/5/2021 Een burgemeester kwam afgelopen week in opspraak in het kader van de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. De communicatie was stuntelig en diende tot tweemaal toe bijgesteld te worden. Onder druk werd uiteindelijk ‘een inschattingsfout’ toegegeven. Het voorval illustreert opnieuw het belang van volledige transparantie in de communicatie vanaf dag één. En het toont aan dat de scheidingslijn tussen privaat en publiek leven flinterdun is geworden voor gezagsdragers. En ook bedrijfsleiders. Sorry zeggen volstaat niet langer. Voorbeeldgedrag is wat telt. "Practice what you preach".
|