Fons Van Dyck kijkt om en blikt vooruit op de kleine en grote wereld van consumensen, de rol van merken en media en de ruime samenleving. Meer inzicht, meer vooruitzicht.
|
29/9/2023 Ook al mag het inflatiecijfer in ons land opnieuw gedaald zijn tot een ‘normaal’ peil dan nog blijven er donkere wolken samen pakken boven onze economie. Menig ondernemer en marketeer stelt zich dan weleens de vraag of dit het moment is om een nieuw merk, product of dienst te lanceren. Er zijn immers vele onzekerheden. Het antwoord is uitermate positief, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Een recessie is zelfs een beter moment voor een nieuw product. Het moet in het najaar van 2008 geweest zijn dat de toenmalige directeur van Volvo mij de vraag stelde of het wel het juiste moment was om een nieuw wagenmerk te lanceren? We waren in de nadagen van de bankencrisis die een ware ravage had aangericht in de Westerse wereld, ook in ons land. Banken flirtten met een bankroet en burgers zagen zuurverdiende spaarcenten en aandelen in rook opgaan. De economie was in een recessie beland en het consumentenvertrouwen had een dieptepunt bereikt. Volvo had jaren gewerkt aan een nieuw model dat in de fabriek in Gent dat najaar van de band zou lopen: XC60. Het was een zeer vernieuwend wagentype waarmee de Chinese eigenaren de concurrentie wilden aangaan in het premium segment van de markt met Duitse prestigemerken zoals BMW, Audi en Mercedes. Van een challenge gesproken. Bovendien deden geruchten de ronde dat het al dan niet slagen van de XC60 ook doorslaggevend zou zijn voor de toekomst van de fabriek in de Gentse haven. Het lanceren van een nieuw merk leek op dat moment een heus huzarenstukje. De rest is geschiedenis. XC60 werd op korte termijn het meest succesvolle model van Volvo ooit, dat het tot marktleider schopte in het medium SUV-segment en legde zo een duurzame basis voor de wederopstanding van het merk, en de fabriek.
Was het succes van XC60 zuiver toeval, puur geluk, of had Volvo wel degelijk een succesformule te pakken? Een recent onderzoek naar de effecten van een recessie voor vele duizenden productlanceringen in 20 fast-moving consumer goods (fmcg) categorieën in het VK tussen 1995 en 2012 en naar de lancering van meer dan duizend nieuwe wagens in de VS tussen 1946 en 2008 biedt interessante inzichten en lessen. Een recessie blijkt een ideaal moment om een nieuw product te lanceren, om het even welk product zelfs, zo luidt een van de meest opmerkelijke bevindingen. Er is zelfs meer. Producten die tijdens een recessie werden gelanceerd hebben zelfs meer slaagkansen dan producten die in normale tijden het levenslicht zagen in de markt. Gemiddeld tussen 14 en 19 percent beter zelfs. Wat is de belangrijkste verklaring? Recessies zijn periodes waarin vele adverteerders hun reclamebestedingen terugschroeven, of lanceringen in de ijskast stoppen. Zo komt er in de markt (en de media) meer plaats vrij voor merken die het wel aandurven om uit te pakken met een nieuw product en de aandacht van de consument naar zich weten toe te trekken. Bovendien ligt de prijs voor reclameruimte in de media doorgaans lager tijdens een recessie dan erbuiten omdat mediabedrijven meer geneigd zijn om kortingen toe te staan op de gangbare reclametarieven. Adverteerders krijgen zo ook meer waar voor hun geld in de media. Tenslotte: merken die tijdens een recessie met nieuwe producten uitpakken geven blijk van een blakende gezondheid. Ze geven zo het signaal aan consumenten dat ze weinig of geen risico lopen naar de toekomst met hun aankoop. Dit is precies het verhaal achter het succes van Volvo’s XC60. Het was geen toevalstreffer, maar een slimme, welberekende marketingstrategie. Waarop wachten andere merken om evenveel ambitie en veerkracht aan de dag te leggen? De recessie blijft wellicht nog even aanslepen. En dat is misschien wel – onverhoopt - goed nieuws. De volledige resultaten van het onderzoek over het lanceren van nieuwe producten tijdens een recessie lees je via: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4293497 Opmerkingen zijn gesloten.
|