Fons Van Dyck
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact

De kijk van Van Dyck

Fons Van Dyck kijkt om en blikt vooruit op de kleine en grote wereld van consumensen, de rol van merken en media en de ruime samenleving. Meer inzicht, meer vooruitzicht.
​

ontvang de nieuwsbrief

Vote Nike

13/11/2020

Foto
De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 worden door waarnemers nu al als historisch bestempeld. Niet in het minst vanwege de massale opkomst van kiezers. Met bijna 70 procent van de Amerikanen die hun stem uitbrachten, waren dit de verkiezingen met de hoogste opkomst in ruim 120 jaar. Ook toonaangevende Amerikaanse merken hebben actief campagne gevoerd om burgers op te roepen hun stem uit te brengen. Nike spande daarbij de absolute kroon in politiek activisme. 
Twee weken voor de verkiezingsdatum lanceerde het kledingmerk Nike nog een 60 seconden video, “Time to vote”, met o.a. LeBronJames in de hoofdrol om kiezers ertoe aan te zetten om van hun kiesrecht effectief gebruik te maken. De boodschap was duidelijk: je hoeft geen sportvedette te zijn om een verschil te maken in de wereld. Helemaal in de beste traditie van het merk Nike. 
 
Het merk had zich de voorbije maanden al actief geassocieerd met partijloze burgerrechtenorganisaties die burgers ertoe aanspoorden om hun stem uit te brengen. In de aanloop naar de verkiezingen in november werkte Nike bovendien samen met onpartijdige expert Rock the Vote als technologiepartner om een platform te creëren voor mensen om zich te registreren om te stemmen, registratiestatussen te controleren en steminformatie per staat te vinden.
Nike ging zelfs zover om een partnership op te zetten met autodeelbedrijf Lyft waarmee mensen aan een verminderd tarief tot aan het stemlokaal werden vervoerd.

George Floyd
De vele “vote” initiatieven vormden het hoogtepunt van een maandenlange campagne waarin vele Amerikaanse mediabedrijven en consumentenmerken zich publiekelijk hadden geëngageerd in de strijd tegen racisme in de VS naar aanleiding van de dood van George Floyd. Van Apple en Disney over Walmart en Nike tot Netflix en Spotify werden symbolische acties en steunbetuigingen opgezet. Sommigen gingen nog een stap verder en ondersteunden ook financieel organisaties die opkomen voor burgerrechten en strijden tegen raciale ongelijkheid. Onuitgegeven in de geschiedenis, schreef ik hier enkele maanden geleden al.
 
P&G
Ook het grootse merkenconcern in de wereld Procter & Gamble stond op de barricades. P&G was niet aan zijn proefstuk toe en sensibiliseerde al enkele jaren tegen racisme in campagnes. Met een nieuw platform, The Choice, richtte P&G zich voor de zomer rechtstreeks tot de blanke Amerikanen, zonder ze te beschuldigen, maar door ze te responsabiliseren en te vragen concreet in actie te schieten. In de begeleidende video riep P&G expliciet op om actie te ondernemen, deel te nemen aan marsen en zelfs stemgedrag in overweging te nemen. Damon Jones, communicatiedirecteur van P&G, verklaarde  dat zijn bedrijf  “de stille meerderheid wil inspireren om zich als bondgenoten op te stellen, maar ook als verdedigers en activisten in de strijd voor gelijkheid”. 
 
Hoe belangrijk de campagnes van Nike en andere merken uiteindelijk zijn geweest om Amerikanen zo massaal hun stem te doen uitbrengen, zal nooit precies te achterhalen zijn.. Evenmin valt te achterhalen in welke mate deze campagnes bijgedragen hebben tot de overwinning van Joe Biden en het verlies van Donald Trump. Maar dat het een factor in deze campagne was, valt niet te ontkennen.

Comments are closed.
Ontvang wekelijks de laatste blogposts in je mailbox! privacyverklaring
 

RSS Feed

© Copyright - THINK BBDO - Privacy-Charter en cookies
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact