Fons Van Dyck
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact

De kijk van Van Dyck

Fons Van Dyck kijkt om en blikt vooruit op de kleine en grote wereld van consumensen, de rol van merken en media en de ruime samenleving. Meer inzicht, meer vooruitzicht.
​

ontvang de nieuwsbrief

Spotify vs Apple: ijzeren wurggreep

16/3/2019

Foto
De grote baas van muziekstreamingdienst Spotify waarschuwde deze week dat hij de prijs voor zijn abonnees zal moeten verhogen indien Apple 30 percent commissie blijft heffen voor toegang tot de App store. De EU moet zich straks over de zaak uitspreken. Spotify en Apple houden elkaar in een ijzeren wurggreep, of een wederzijdse afhankelijkheidsrelatie, zoals ik dat in mijn boek ‘De onsterfelijke onderneming’ beschrijf. Wie trekt straks aan het langste eind?
 Spofity beschuldigt Apple ervan dat het zijn App store misbruikt om Apple’s eigen muziekdienst te bevoordelen. Apple is zowel rechter als partij. Met zijn zeer populaire App store heeft het voor vele gebruikers de toegangssleutel van de poort tot Spotify in handen. Terzelfdertijd heeft Apple enkele jaren terug zijn eigen muziekdienst gelanceerd die pionier Spotify in steeds meer markten naar de kroon steekt. Apple wint dus tweemaal: door de commissie op de app van Spotify en door zijn eigen dienst. Op een ogenblik dat de omzet van de verkoop van smart phones over de hele wereld stagneert, boort Apple met deze nieuwe diensten een zeer lucratieve markt aan. Consumenten betalen immers elke maand een vast abonnementsgeld voor deze streamingdiensten. En het zal niet bij muziek blijven. De verwachting is reëel dat Apple straks ook met videodiensten zal uitpakken, en daar de confrontatie zal aangaan met YouTube en Netflix.
 
De App Store, is al vele jaren een van de belangrijkste drivers voor het succes van de iPhone en van Apple. Externe app-ontwikkelaars konden, na goedkeuring van Apple, hun apps aanbieden in de store. De meeste daarvan waren gratis, maar als er toch een prijs gevraagd werd, ging 30 procent naar Apple. Apple was wel degene die besliste wie er in de App Store kwam en wie niet, en de apps moesten volgens de strikte regels van Apple gebouwd zijn. Het illustreerde nogmaals hoe Apple, in de uitbouw van zijn eco-systeem, vooral en voor alles de controle wilde behouden over zijn partners. Gezien het enorm grote succes van de store, gingen die partners – gedwongen – mee in dat verhaal. ‘De App Store was een absolute magische oplossing en echt een schot in de roos’, zei Apple-bestuurder Levinson ooit. ‘Het gaf ons de voordelen van openheid, terwijl we toch de controle konden houden.’
 
Maar de voorbije jaren komen Apple, maar ook Google en Facebook, onder vuur te liggen vanwege misbruik van hun machtspositie als distributieplatform  voor eigenbelang, ten nadele van de belangen van bedrijven en consumenten. En nieuwe spelers, zoals Spotify, voelen zich genoodzaakt om juridische stappen te zetten om de toekomst van hun bedrijf veilig te stellen. De klacht afgelopen bij de anti-trust afdeling van de EU is daarom een belangrijke test case, voor alle betrokken partijen: Apple, Spotify, en ons als consumenten. 
 
De roep om meer regelgeving wordt intussen groter, en niet alleen over privacymisbruiken. De democratische kandidate voor het  Amerikaanse presidentschap, Elizabeth Warren, hield vorige week een vurig pleidooi om ‘Big Tech’ als ‘nutsbedrijven’ te behandelen, en zelfs op te breken. Het zal hard tegen onzacht worden de komende maanden. Wie uiteindelijk aan het langste eind zal trekken, is nog lang geen uitgemaakte zaak.


Comments are closed.
Ontvang wekelijks de laatste blogposts in je mailbox! privacyverklaring
 

RSS Feed

© Copyright - THINK BBDO - Privacy-Charter en cookies
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact