Fons Van Dyck
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact

De kijk van Van Dyck

Fons Van Dyck kijkt om en blikt vooruit op de kleine en grote wereld van consumensen, de rol van merken en media en de ruime samenleving. Meer inzicht, meer vooruitzicht.
​

ontvang de nieuwsbrief

Sixties zijn springlevend

4/11/2018

Foto
Ik bezocht tijdens het herfstverlof de Sixties expositie in Brussel. De tentoonstelling met de toepasselijke naam ‘Revolutions: records and rebels’ was eerder al te zien in Londen. De geest van de sixties waart vandaag nog sterk door in vele maatschappelijke geledingen, en zelfs op een plaats waar je het helemaal niet zou verwachten: het bedrijfsleven. Want één ding is duidelijk: de Sixties zitten vooral in je hoofd.
De jaren zestig werden gedragen door de nieuwe generatie van de babyboomers, waarover ik het hier ook al vorige week had. De hoofdsteden van de sixties waren San Francisco (‘Wear some flowers in your hair’) en ‘swinging’ Londen. Muziek, mode en lange haren waren de uiterlijke kenmerken van een veranderende tijdsgeest. En dit alles doordesemd met een groot maatschappelijk engagement (protest tegen oorlog in Viëtnam, ‘Mei 68’). De kinderen van de sixties zetten nadien hun opmars verder in gevestigde instellingen: van politiek over media tot bedrijfsleven. En ook al werden velen gerecupereerd door het ooit zo verfoeide ‘systeem’, het virus van de sixties bleef woekeren. Vaak onderhuids, maar soms ook zeer manifest.
 
In de achtertuin van San Francisco bijvoorbeeld ligt Silicon Valley, de bakermat van de technologie en computerindustrie. De opmars van de personal computer was meer dan een technologische innovatie. Het droeg ook de geest van de tegenbeweging van de jaren zestig in zich. Technologie en ideologie vonden elkaar in het verzet tegen machtige elites en een verlangen van het individu om zelf de toegang tot informatie te controleren. In 1984 vatte Apple Computer deze visie pakkend samen in de TV-commercial voor de lancering van de Macintosh: ‘1984’. Het individu dat een Orwelliaanse ‘big brother’ verslaat.
 
Het is een metafoor voor wat sommigen wel eens een Californische ideologie noemen: een ongebreideld geloof in vrij ondernemerschap dat probleemloos samengaat met zeer progressieve ethische en maatschappelijke stellingnamen. San Francisco is niet toevallig het mekka van de LGBT-beweging. De informatie en communicatietechnologie is het sluitstuk van deze ideologie. Het zijn de kiemen van een nieuw soortig kapitalisme dat op slimme wijze de waarden van de tegencultuur heeft gerecupereerd en geïncorporeerd in een nieuw paradigma.
 
Dat nieuw soort van ondernemerschap draagt empowerment van medewerkers, horizontale structuren, participatie, co-creatie en transparantie hoog in het vaandel. ‘Revolutie’ heeft een plaats gevonden in menig mission statement en ‘disruptie’ is het nieuwe mantra. Allen behept met een ‘purpose’ om de wereld te verbeteren. En in de marketingwereld leeft de drang om de wereld te verbeteren in een reclamespot van 30 seconden zelfs sterker dan ooit. Getuige: de vele reclamecampagnes voor een goed doel die gelauwerd worden met creatieve prijzen. En menig bedrijfsleider waagt zich ook vandaag graag aan een meditatiesessie met zielsverwanten. Zonder taboe. Ze lijken zo weg gelopen uit de straten van San Francisco of London vijftig jaar geleden. De sixties zijn dood. Leve de sixties.
 
De tentoonstelling ‘Revolutions’ loopt tot 10 maart in het ING Art Center in het centrum van Brussel.
​

Comments are closed.
Ontvang wekelijks de laatste blogposts in je mailbox! privacyverklaring
 

RSS Feed

© Copyright - THINK BBDO - Privacy-Charter en cookies
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact