Fons Van Dyck
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact

De kijk van Van Dyck

Fons Van Dyck kijkt om en blikt vooruit op de kleine en grote wereld van consumensen, de rol van merken en media en de ruime samenleving. Meer inzicht, meer vooruitzicht.
​

ontvang de nieuwsbrief

Moderne activistTim Cook

10/5/2019

Foto
Tim Cook staat straks al 8 jaar aan het hoofd van Apple. Hij trad in de voetsporen van Steve Jobs na diens vroegtijdig overlijden in 2011. Alhoewel Cook niet de charismatische uitstraling heeft van zijn voorganger, heeft hij het bedrijf wel naar ongekende hoogten getild. Meest opmerkelijk is zijn maatschappelijk engagement en de koers die hij met Apple in dat verband uitzet. Auteur Leander Kahney geeft ons in een nieuw boek inzicht in de wereld van Cook.
Kahney is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder verschafte hij ons ook al inzicht in de wereld van Steve Jobs zelf en van Jony Ive, de topdesigner van Apple. Voor dit boek, eenvoudigweg getiteld ‘Tim Cook’, sprak hij zelf niet met Apple’s CEO (Cook is zeer aanwezig in de media, maar kiest zijn interviews en optredens zeer selectief), maar hij kon wel putten uit de vele publieke verklaringen van Cook, en te rade gaan bij een hele reeks kroongetuigen uit de directe omgeving van Cook. Op die manier geeft het boek ook een goed overzicht van de klim naar de top van Apple onder de leiding van Cook.
 
Voor mij zijn er twee zeer relevante inzichten die in het boek sterk naar voor komen en die de persoonlijkheid van Cook treffend schetsen. Er zijn de jeugdjaren in het diepe zuiden van de Verenigde Staten in de jaren 1960. Op dat ogenblik een zeer verdeelde samenleving, waarin racisme in vele steden en dorpen nog steeds een diepgewortelde realiteit was. De jeugdige Cook wordt er persoonlijk geconfronteerd met gewelddaden van de racistische Ku Klux Klan. Het zal hem tekenen voor de rest van zijn leven. Dominee Martin Luther King Jr en Robert Kennedy (de broer van de vermoorde Amerikaanse president JFK) zijn voorvechters van gelijke rechten voor zwarten en zijn de grote jeugdhelden van Cook. Tot op vandaag heeft hij foto’s van beiden in zijn kantoor bij Apple staan.  Als statement kan dat tellen, ook in de wereld van hier en nu.
 
Cook had het bij zijn aantreden niet altijd onder de markt. Verschillende analisten en journalisten voorspelden dat het bergaf zou gaan met Apple. De geschiedenis heeft hen intussen ongelijk gegeven. Toegegeven, zijn technologische palmares oogt op het eerste zicht minder spectaculair dan dat van zijn illustrere voorganger. Maar Cook is op een ander vlak wel zeer vernieuwend en zelfs baanbrekend, met name op vlak van maatschappelijk engagement, zowel persoonlijk maar ook bedrijfsmatig. 
 
Waar Jobs zich hoedde voor maatschappelijke stellingnames, heeft Cook zich ontpopt tot een onuitgegeven moderne ‘CEO activist’. Kahney toont in zijn boek aan hoe Cook in vele domeinen vooruitstrevende, en soms gedurfde, stappen heeft gezet. Van verbeterede arbeidsomstandigheden bij toeleveranciers over duurzaamheid tot bescherming van privacy van gebruikers. Cook weet op die manier een zakelijk doel te verbinden met een maatschappelijk engagement. Anders dan Jobs, maar minstens even grensverleggend.
 
Het boek ‘Tim Cook: the genius who took Apple to the next level’ van Leander Kahney telt 303 pagina’s en is uitgegeven door Portfolio/Pinguin.
​

Comments are closed.
Ontvang wekelijks de laatste blogposts in je mailbox! privacyverklaring
 

RSS Feed

© Copyright - THINK BBDO - Privacy-Charter en cookies
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact