Fons Van Dyck
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact

De kijk van Van Dyck

Fons Van Dyck kijkt om en blikt vooruit op de kleine en grote wereld van consumensen, de rol van merken en media en de ruime samenleving. Meer inzicht, meer vooruitzicht.
​

ontvang de nieuwsbrief

Medewerkers eerst

10/6/2022

Foto
Voor honderdduizenden dreigt de komende vakantie een ware nachtmerrie te worden. En dat niet alleen omdat hun vlucht met het vliegtuig geschrapt is. Ook voor wie toch in een zuiderse bestemming toekomt, wacht een ware beproeving en mag  zich op vele plaatsen verwachten aan een verminderde dienstverlening. Reden: een gigantisch tekort aan personeel. Het maakt 1 zaak duidelijk: klanten zijn belangrijk voor elke onderneming, van groot tot klein, maar zonder medewerkers blijven klanten in de kou staan.

De Nederlandse luchthaven van Schiphol heeft al enkele weken te kampen met lange rijen wachtende passagiers voor inscheping, afgelaste vluchten en de scheldnaam ‘kluchthaven’. Ook in andere luchthavens in Europa kondigen de volgende weken zich aan als een ware calvarietocht om ter bestemming te geraken. Maar eens aangekomen in het Zuiden lijken de zorgen nog niet van de baan. Landen zoals Italië, Frankrijk, Spanje en Griekenland kampen vandaag al met een schrijnend tekort aan kelners in bars en restaurants, onderhoudspersoneel in de hotels of redders op de stranden, zo meldde de Franse krant Le Monde afgelopen week. Aan de Adriatische kust in Italië vindt ruim 80 procent van de hotels en restaurants geen geschikt personeel. Aan de Spaanse costa’s staan 50.000 vacatures voor seizoenpersoneel nog altijd open.
 
De redenen zijn intussen genoegzaam bekend. Er is vooreerst de coronacrisis die maakte dat heel veel toeristische accommodaties – tijdelijk – de deuren dienden te sluiten en personeel moest afvloeien. Het ergste van de pandemie ligt nu achter ons, toeristen kunnen opnieuw reizen, maar het personeel heeft de weg naar hotel of restaurant niet meer teruggevonden. Velen zijn elders hun professionele toekomst gaan zoeken, vaak ook in sectoren met gunstiger arbeidsvoorwaarden, beter betaald, en met een betere balans tussen werk en privéleven. 
 
Het dwingt de ondernemers in de sector tot een fundamentele mentaliteitswijziging, zo merkt een Franse vakbondsvertegenwoordiger in Le Monde op. Er is nood aan een andere managementstijl en omkadering van medewerkers. Zeer zeker de klant is belangrijk voor elke onderneming, maar de zorg voor de medewerkers is dat minstens evenzeer. Want zonder medewerkers straks ook geen klanten. En dat zal de onderneming – en haar aandeelhouders – finaal zuur opbreken.
 
Het werkgeversmerk (populair: employer brand) zal meer dan ooit in het verleden het geval was het belangrijkste merk blijken te zijn. Verlichte bedrijfsleiders hebben dat al veel langer begrepen. Maar het is nu niet langer een ‘nice to have’, het is ‘van moetens’.
 
De krapte op de arbeidsmarkt heeft ook een onverwacht neveneffect. Om toch een minimale kwaliteitsservice te kunnen leveren aan hun klanten zijn vele toeristische ondernemingen in het Zuiden intussen overgeschakeld op het inzetten van migranten om taken over te nemen die de lokale jeugd niet meer ziet zitten. De Franse en Italiaanse horecasector trekken dan weer massaal arbeidsmigranten aan uit o.a. Tunesië en Albanië om de tekorten op te vangen. In vaak precaire werk- en leefomstandigheden zullen zij er voor zorgen dat vele toeristen uit het Noorden van Europa straks toch nog kunnen genieten van een langverwachte, zonnige vakantie. Nood breekt wet.

Comments are closed.
Ontvang wekelijks de laatste blogposts in je mailbox! privacyverklaring
 

RSS Feed

© Copyright - THINK BBDO - Privacy-Charter en cookies
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact