Fons Van Dyck
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact

De kijk van Van Dyck

Fons Van Dyck kijkt om en blikt vooruit op de kleine en grote wereld van consumensen, de rol van merken en media en de ruime samenleving. Meer inzicht, meer vooruitzicht.
​

ontvang de nieuwsbrief

'Kot met tuin': dè coronatrend

15/5/2020

Foto
3 op 4 kooplustigen wil geen woning meer kopen zonder tuin, zo leert een onderzoek van makelaarsnetwerk ERA deze week. Huizen winnen aan populariteit ten nadele van appartementen. En 3 op 10 Vlamingen die tot voor kort hun woning wilden verkopen, gaan dat toch niet doen. De cijfers bevestigen dat in deze coronatijden vele mensen de veilige haven van een huis met tuin verkiezen. Het is een voorbeeld van de ‘verkoting’ van onze samenleving die zich de komende jaren zal doorzetten.
Deze week werp ik in het weekblad Knack een blik op de belangrijkste trends in deze coronatijden. Dé onderstroom voor die nieuwe levensvorm is angst. En die angst is significant toegenomen als gevolg van deze pandemie. Ze zal niet onmiddellijk weggaan. Als je bovendien weet dat België in de top vijf wereldwijd van landen staat met de meest risico averse burgers, dan heeft dit grote gevolgen voor ons. Belgen en Vlamingen staan veel minder open voor veranderingen dan bijvoorbeeld Aziaten en Amerikanen.
 
Dat verklaart ook waarom de nu al legendarische uitspraak van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) ‘Blijf in u kot’ meteen aansloeg. Zij heeft - vermoedelijk onbedoeld - de tijdsgeest zeer goed goed gevat. De coronacrisis heeft in elk geval de ‘verkoting’ van onze samenleving op zijn minst versneld.
 
Mentale bubbel
Het eigen huis en de tuin staan centraal in die nieuwe realiteit. Het is voor het eerst sinds het einde van de negentiende eeuw en de agrarische samenleving dat ons huis opnieuw onze belangrijkste werkplek is geworden. Maar er is meer. Ons huis is een mentale bubbel of cocon geworden waarin we ons terugtrekken en waar we ons veilig voelen in een bedreigende buitenwereld.
 
Planten en bloemen zetten hun opmars in de woning verder. De keuken is meer dan ooit het kloppende hart van onze ‘cocon’. En de barbecue wordt het nieuwe statussymbool. Wie een tuin heeft, wil daar meer dan ooit een zwembad bij. Zo is de vraag naar zwembaden de jongste weken bijvoorbeeld verdubbeld. Wachttijden van enkele maanden zijn geen uitzondering.
 
De bevolking beseft steeds meer dat de vakantie deze zomer hoogst waarschijnlijk in eigen land zal moeten gebeuren en ze bereidt zich daar massaal op voor. In de eigen achtertuin, of eigen streek. Over de trend naar ‘localisering’ zal ik het hier volgende week hebben.
 
Nieuwe 'fermettes'
Ook wordt duidelijk dat een aantal onderliggende trends die zich al enkele jaren aandienden, versterkt en uitvergroot worden in deze crisis. Zo zijn de Matexi-woningen al langer een voorbode van deze woontrend. Zij zijn de nieuwe ‘fermettes’ van dit tijdperk. De voorkant van die woning is bijna helemaal gesloten en achteraan zo open mogelijk waardoor de tuin in het huis wordt getrokken.  Het is een hybride bouwstijl. En zij zijn heel populair bij jonge gezinnen. Intussen hebben ook heel wat 60-plussers hun plannen opgeborgen om hun woning met tuin te verkopen en te verhuizen naar een appartement in de stad. En in de stad is een stadstuintje evenzeer een statussymbool.
 
Het is mijn verwachting dat deze trend van ‘verkoting’ zich de komende jaren verder zal doorzetten. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat de crisis zomaar zal verdwijnen. Angst en onzekerheid over de toekomst zullen onderdeel worden van ons leven, van elke dag, en ook onze keuzes en beslissingen over de toekomst bepalen. Een van de belangrijkste beslissingen die mensen nemen in hun leven is het ‘kot’ waarin ze willen leven. Het wordt een ‘kot’ met een tuin.

Comments are closed.
Ontvang wekelijks de laatste blogposts in je mailbox! privacyverklaring
 

RSS Feed

© Copyright - THINK BBDO - Privacy-Charter en cookies
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact