Fons Van Dyck
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact

De kijk van Van Dyck

Fons Van Dyck kijkt om en blikt vooruit op de kleine en grote wereld van consumensen, de rol van merken en media en de ruime samenleving. Meer inzicht, meer vooruitzicht.
​

ontvang de nieuwsbrief

Ook godenkinderen maken compromissen

6/12/2019

Foto
“Een onderneming die in een overgangsfase zit, maar die weet waar ze naartoe wil, kiest één duidelijk pad. Grote ondernemingen die falen kiezen voor compromissen. Zij die slagen, hebben een duidelijk idee en volgen dat ook. Dat gaan we ook doen”, argumenteerde RSC Anderlecht speler-manager Vincent Kompany vorige zondag na de nederlaag op het veld van KV Oostende. Ik wil hem graag mijn boek ‘De onsterfelijke onderneming’ cadeau doen voor eindejaar. Over wat Vincent Kompany kan leren van Steve Jobs: ook godenkinderen maken compromissen.
Ondernemingen die op langere termijn wil overleven, of doorheen een transformatie gaan, kiezen voor een rechte lijn om hun doelstellingen te bereiken. In mijn boek handelt een heel hoofdstuk over die ‘rechte lijn’: een klaar en helder doel stellen en een eenduidige strategie volgen om dat doel te bereiken. Daarbij keuzes maken en focus houden. En vooral: die strategie aanhouden over een langere periode en geen compromissen maken. Het is het recept van Steve 'God' Jobs, en later Tim Cook, voor de heropstanding van Apple geweest. De geschiedenis van Apple – met name in de jaren 1990 – toont ook aan hoe een onderneming ten onder kan gaan door voortdurend het geweer van schouder te veranderen. Of door zijn identiteit, cultuur en waarden uit te verkopen voor korte termijn gewin. 'Trust the process', heet dat bij Vincent 'Prince' Kompany al enkele maanden.
 
Tot daar is Vincent Kompany helemaal bij de les. Maar in het boek wijs ik er op dat zelfs Steve Jobs (wellicht bijna even koppig en eigenzinnig als Kompany vandaag) op sommige momenten wel degelijk koos voor zakelijk pragmatisme en een eerbaar compromis. Dat deed Jobs in 2003 toen hij na lang wikken en wegen, en felle interne debatten, toch toegaf om de iTunes muziekwinkel open te stellen voor Windows-computers. 
 
Jobs had aanvankelijk nog voet bij stuk gehouden: ‘over zijn lijk’ dat Windows-gebruikers zich zouden kunnen bedienen van de iPod. Uiteindelijk liet hij wel een kleine opening: ‘Tenzij jullie mij kunnen overtuigen dat het strategisch de verstandigste beslissing is, ga ik het niet doen.’ Zijn team kon hem toch over de streep trekken met het argument dat door iTunes open te stellen, miljoenen Windows-gebruikers zouden kunnen proeven van de Apple-ervaring. iTunes zou als een soort Paard van Troje Apple in staat stellen om opnieuw marktaandeel te winnen op de pc-markt. Jobs had hier wel oren naar en stemde in. Hij verklaarde publiekelijk: ‘iTunes voor Windows is wellicht de beste app die Windows ooit gehad heeft.’ Waarop Bill Gates naar Microsoft-collega’s een e-mail stuurde met daarin de boodschap: ‘We’re smoked.’
 
Mijn advies aan Vincent Kompany: hou vast aan je rechte lijn, maar wees niet te beroerd om onderweg, af en toe, eens een compromis te maken met jezelf, als dat je dichter bij je einddoel brengt. Weet dat zelfs Steve 'God' Jobs het jou heeft voorgedaan.
 
 

Reageren is niet langer mogelijk.
Ontvang wekelijks de laatste blogposts in je mailbox! privacyverklaring
 

RSS-feed

© Copyright - THINK BBDO - Privacy-Charter en cookies
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact