Fons Van Dyck
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact

De kijk van Van Dyck

Fons Van Dyck kijkt om en blikt vooruit op de kleine en grote wereld van consumensen, de rol van merken en media en de ruime samenleving. Meer inzicht, meer vooruitzicht.
​

ontvang de nieuwsbrief

Hoe overleeft je merk corona?

27/3/2020

Foto
De coronacrisis is een crisis zonder voorgaande sinds de Tweede Wereldoorlog. De impact op de economie zal zich nog vele jaren laten gevoelen. Daar kunnen we ons maar beter mentaal op voorbereiden. Paniek brengt ons niet verder, maar lijdzaam toezien tot het weer overwaait, evenmin. De sterke merken zullen versterkt uit de crisis komen, anderen zullen verdwijnen. Consumenten veranderen hun aankoopgedrag, en soms ook hun merkvoorkeur. Vijf adviezen voor merken die willen overleven. Het 'employer brand' is momenteel het belangrijkste merk.

Ten eerste, het is crisis voor iedereen, maar niet iedereen gaat op dezelfde manier met de crisis om.  Consumenten reageren op een verschillende manier op de crisis. We hebben allemaal eigen drijfveren en persoonlijkheden en in een crisis worden die op scherp gesteld. Merken moeten weten welke strategie het best aansluit bij hun klanten. Van ‘zorgend’ en ‘verbindend’ over ‘optimistisch’ tot ‘sturend’ en ‘dwingend’.
 
Ten tweede, in tijdens van crisis staan echte ‘leiders’ op, en dat geldt ook voor merken. Zij stoppen zich niet weg, maar blijven in dialoog met hun klanten en met de samenleving. In een crisis weet je wie je echte vrienden zijn. Een merk neemt dan bij voorkeur de rol van een goede ouder naar kinderen op zich: beschermend en ondersteunend, maar terzelfdertijd ook stimulerend en empowerend. Als het huis in brand staat moet je eerst blussen, maar vergeet ook niet om de plannen uit te tekenen voor de wederopbouw. Wie zich het snelst herpakt na een crisis, bouwt een voorsprong op voor lange tijd.
 
Ten derde, dit is het moment bij uitstek voor merken om burgerzin te tonen en maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen. Purpose is niet langer een theorie, maar een praktijk. Maar merken moeten zich hoeden voor ‘purpose washing’, en korte termijn opportunisme.
 
Ten vierde, het belangrijkste merk is nu het ‘employer brand’. Hoe een organisatie vandaag met haar medewerkers omgaat zal een blijvende impact hebben op de reputatie van de organisatie als werkgever. Zowel binnen de organisatie als naar naar de buitenwereld. Dit is een moment van de waarheid voor elke werkgever, groot of klein. 
 
Ten vijfde, wie mijn boek ‘De onsterfelijke onderneming’ heeft gelezen, weet intussen dat organisaties en merken die op langere termijn willen overleven een voortschrijdend evenwicht moeten zoeken tussen zich aanpassen aan deze nieuwe werkelijkheid, en terzelfdertijd zichzelf weten te blijven. Dit is een dubbele boodschap: pas je snel aan het post-coronatijdperk aan, maar investeer evenzeer in het DNA, identiteit en cultuur van je organisatie. Het is nu meer dan ooit een kwestie van overleven, of niet. Het is meer dan ooit een en/en verhaal.

Comments are closed.
Ontvang wekelijks de laatste blogposts in je mailbox! privacyverklaring
 

RSS Feed

© Copyright - THINK BBDO - Privacy-Charter en cookies
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact