Fons Van Dyck
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact

De kijk van Van Dyck

Fons Van Dyck kijkt om en blikt vooruit op de kleine en grote wereld van consumensen, de rol van merken en media en de ruime samenleving. Meer inzicht, meer vooruitzicht.
​

ontvang de nieuwsbrief

Het einde van de Kever

16/9/2018

Foto
Volkswagen kondigde deze week aan dat het volgend jaar zal stoppen met de productie van “de kever”. Daarmee verdwijnt een van de meest iconische merken uit de 20ste eeuw. Het einde van de kever is ook een beetje het einde van een tijdperk.
​Volgens een mededeling van Volkswagen is de vraag naar het model tanende, ook omdat steeds meer klanten kiezen voor sportieve terreinwagens. Ook wil VW werk maken van het vereenvoudigen en verkleinen van de productie. Momenteel telt VW meer dan driehonderd verschillende voertuigen. Het is een trend die zich al enkele decennia voltrekt bij autobouwers, maar ook in andere industrietakken veld wint.
 
De “roots” van de kever liggen in de jaren dertig van de vorige eeuw toen Adolf Hitler een wagen liet produceren voor het “gewone volk” (vandaar Volkswagen). Het merk overleefde de Tweede Wereldoorlog en groeide in de jaren zestig uit tot het symbool van de tegencultuur in de VS (en Europa). Maar korte tijd later zette VW sterk in op een nieuw wagenmerk voor een breed publiek: de Golf. Met inslaand succes.
 
De kever (“beetle” in het Engels) dankt zijn iconische reputatie ook aan het creatieve talent van Bill Bernbach en zijn team van het reclamebureau DDB. In de jaren zestig introduceerde hij het wagentje in de Amerikaanse markt met de legendarische slogan “Think small”.  De campagne werd door Amerikaanse marketeers uitgeroepen tot de beste campagne van de 20 ste eeuw. Het was een campagne die het gezicht van reclame grondig zou veranderen. Eenvoudig, eenduidig, een vleugje intellectueel en met een flinke dosis zelfrelativering.
 
Wat meer was: de kever groeide uit tot het symbool van een hele babyboom generatie. Non-conformistisch en zich afzettend tegen hun ouders die zweerden bij grote, luxueuze, brandstof verslindende wagens. Vanaf dan mocht “small” ook “beautiful” zijn. Ook buiten de reclame.
 
De kever was ook een sterk voorbeeld van merkentrouw, vergelijkbaar met de band  die fans van Harley-Davidson of Apple onderhouden met hun merk. Op het rand van idolatrie, met soms sectaire kantjes. In vele landen organiseren fans hun eigenste kever-weekend. En ook na het stoppen van de productie volgend jaar, zullen die zonder twijfel nog zeer lang hun “kevertje” eren en gedenken.
 
Het einde van de kever bewijst nog eens dat slechts weinig producten voor de eeuwigheid zijn geboren. Het einde van de kever is bovendien een beetje het einde van een tijdperk, en het afscheid van een (babyboom)  generatie zelfs. Maar de legende van het merk zal zonder twijfel nog zeer lang naleven.

Comments are closed.
Ontvang wekelijks de laatste blogposts in je mailbox! privacyverklaring
 

RSS Feed

© Copyright - THINK BBDO - Privacy-Charter en cookies
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact