Fons Van Dyck
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact

De kijk van Van Dyck

Fons Van Dyck kijkt om en blikt vooruit op de kleine en grote wereld van consumensen, de rol van merken en media en de ruime samenleving. Meer inzicht, meer vooruitzicht.
​

ontvang de nieuwsbrief

Eindelijk

8/10/2020

Foto
De nieuwe federale regering schakelde deze week meteen enkele versnellingen hoger in de strijd tegen het coronavirus. En dat was dringend nodig. Zeven maanden geleden, bij het uitbreken van het virus in ons land, hield ik al een pleidooi voor eenheid van commando, communicatie en uitvoering. Het lijkt er nu op dat premier Alexander De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke hier eindelijk werk van maken. Gevraagd om een eerste reactie gaf ik aan journalist Freek Eves van de krant De Morgen beiden een communicatieve pluim mee.  

​Wat is uw eerste indruk na de persconferentie?

“Eindelijk, eindelijk, eindelijk. Na zeven maanden hebben we eindelijk een federale regering die beseft dat eenheid van commando in deze crisis noodzakelijk is. De regering De Croo heeft ook begrepen dat we de strijd tegen corona zullen winnen met duidelijkheid. Dat zie je aan de regels die verstrengd, maar duidelijk zijn. Maar ook aan het feit dat men meteen werk gemaakt heeft om met Pedro Facon een coronacommisaris te benoemen die alle beslissingen op alle niveau’s moet bespreken en afdwingen. Ook de termijn is duidelijk: deze regels gelden een maand. Ik verwacht niet van Alexander De Croo en Frank Vandenbroucke dat ze, zoals Sophie Wilmès enkele weken geleden, morgen op hun beslissing zullen terugkomen. Dat soort zaken zijn uit den boze.”

De premier maakte van in het begin heel duidelijk waarom deze verstrenging noodzakelijk is.

“En eigenlijk was Frank Vandenbroucke daar in een interview bij VTM al mee begonnen. We doen dit niet voor de schone ogen van Alexander De Croo of uw collega Joël De Ceulaer. Neen, de regering verwacht deze inspanningen van ons om de scholen open te houden en zo onze kinderen een zo goed mogelijk onderwijs te gunnen, om bedrijven open te houden, en om zelf gezond te blijven. Zowel De Croo als Vandenbroucke wisten op die manier meteen de juiste snaar te raken. Het zijn twee heerschappen die weten hoe je de aandacht trekt, en nog belangrijker, hoe je die vasthoudt. Burgers zullen luisteren. In de twee betekenissen van het woord. We begrijpen wat er bedoeld wordt en waarom. Bovendien zullen we daardoor meer geneigd zijn de regels na te leven.”

Speelt taal hierin een rol? Premier Wilmès drukte zich ongelukkig uit in het Nederlands.

“Taal is communicatie. Sophie Wilmès’ taal was archaïsch en zelfs slecht vertaald. De Croo en Vandenbroucke spreken mensentaal, ook in het Frans. Ze hebben beide het voordeel van iets pedagogisch over zich te hebben. Ze kennen de essentie van communicatie: hoe minder boodschappen, hoe beter. En dan geldt de regel van herhalen, herhalen, herhalen. In de marketing- en communicatiewereld gaan we ervan uit dat een booschap pas blijft hangen wanneer iemand drie tot zes keer per dag, zelfs tot vervelens toe, een boodschap hoort tot die blijft hangen. Je zag dat minister Vandenbroucke dat ook door heeft. Desnoods legt hij het heel de dag uit.”

Alexander De Croo delegeerde tijdens de persconferentie detailvragen meteen naar zijn minister.

“Dat heet management. Zij weten maar al te goed dat deze crisis oorlog is. Zij zijn onze kapiteins die 24 op 24, 7 op 7, 365 op 365 ons land uit deze crisis moeten halen. En als ze daarin slagen, zal ook de regering slagen. Deze twee heren zullen vanaf nu constant met elkaar op dezelfde lijn moeten staan. Zodra dat niet meer het geval is, zullen jullie dat als media uitvergroten. Die coronabarometer kan er dus maar best zo snel mogelijk komen.”

 
Interviewer: Freek Evers
 

Comments are closed.
Ontvang wekelijks de laatste blogposts in je mailbox! privacyverklaring
 

RSS Feed

© Copyright - THINK BBDO - Privacy-Charter en cookies
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact