Fons Van Dyck
  • Home
  • De Toekomst Is Terug
  • Over Fons
  • Doe de test
  • Contact

De kijk van Van Dyck

De Toekomst is Terug - Fons Van Dyck
Bestel hier het nieuwe boek van Fons


Fons Van Dyck kijkt om en blikt vooruit op de kleine en grote wereld van consumensen, de rol van merken en media en de ruime samenleving. Meer inzicht, meer vooruitzicht.
​

ontvang de nieuwsbrief

Frieten zijn terug in 'den Alma'

19/4/2024

Afbeelding
Sinds vorige maandag kunnen de studenten in het Alma 2 restaurant in Leuven opnieuw frietjes eten. Zes jaar geleden werden ze nochtans geweerd van het menu door de directie. De terugkeer van de frieten, op vraag van de studenten, staat symbool voor een veranderende tijdsgeest, ook onder jongeren. Er is nood aan een nieuw en gezond evenwicht tussen vernieuwing en respect voor tradities. Ook op ons bord.

​Het bericht in de lokale editie van Het Laatste Nieuws begin deze week mag op het eerste zicht een fait divers lijken. Zes jaar geleden weerde de directie van het populaire studentenrestaurant Alma 2 in het centrum van Leuven, populaire maaltijden zoals vol-au-vent met frietjes en spaghetti bolognese van het menu. In de plaats kwamen gezondere en vegetarische alternatieven, zoals burgers zonder vlees of tofoe. Zoveel vernieuwingsdrang was evenwel zonder de studenten gerekend. Ze zetten heuse protestacties op, of bleven zelfs helemaal weg uit het restaurant. Een enquête onder de studenten maakte de directie duidelijk dat de studenten frietjes, met vol-au-vent, terug op tafel wilden. En zo geschiedde.
 
Als het op eetgewoonten aankomt, blijken de meeste studenten vandaag flexitariër te zijn. Je bent een 'flexitariër' als je minstens één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren eet. Flexitariërs eten meer groenten, peulvruchten, fruit, noten en granen. Dertig procent van de geserveerde maaltijden in Alma 2 zijn vegetarisch of veganistisch, zo leren de cijfers. En de directie heeft geen plannen om vlees uit de keuken te bannen. Voedingsexperten, en zelfs, belangenbehartigers van plantaardige voeding,  zijn het er luidens een artikel in De Standaard deze week, over eens dat je mensen niet kan verplichten om vegetarisch te eten, want zoiets lokt een negatieve tegenreactie op.

Het roept bij mij ook de bedenking op dat er nood is aan een gezond evenwicht tussen tradities, en zelfs rituelen en nieuwe voedingsgewoonten. Voor vele gezinnen is vrijdagavond traditioneel frietjesavond. Eenmaal per week komt er bij ons thuis een steak-au-poivre, of een côte à l’os op het bord, en op andere dagen van de week vaak vleesvervangende gerechten. Ook lekker, smaakvol en voedzaam. In dat opzicht is het bemoedigend dat vele studenten in Leuven, en ook aan andere universiteiten, dit nieuwe evenwicht hebben gevonden.
 
Toch ook nog deze bedenking. In het publieke debat domineren al enkele jaren de meest uitgesproken, zelfs extreme stellingnames: vlees, of geen vlees. Elke zin voor nuance is dan ver te zoeken. Het debat over onze voeding dreigt dan zelfs ideologische proporties aan te nemen. De polarisering tot op ons bord, als het ware.

De case van Alma 2 leert ons dat er vanuit de praktijk veel meer aandacht dient te zijn voor nuance in het debat. Een meerderheid van de studenten is in staat om er voor zichzelf een evenwichtige levensstijl op na te houden. Het is alleen jammer dat die attitude en die stemmen weinig of niet de media, of sociale media, halen. En dat vaak alleen de luidste roepers doorklinken. Nochtans ligt in dat nieuwe evenwicht de enige weg naar een beter en gezonder leven. In de Alma en ook daarbuiten.

​Foto: Pexels.com
 


Opmerkingen zijn gesloten.
Ontvang wekelijks de laatste blogposts in je mailbox! privacyverklaring
 

RSS-feed

© Copyright - THINK BBDO - Privacy-Charter en cookies
  • Home
  • De Toekomst Is Terug
  • Over Fons
  • Doe de test
  • Contact