Fons Van Dyck
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact

De kijk van Van Dyck

Fons Van Dyck kijkt om en blikt vooruit op de kleine en grote wereld van consumensen, de rol van merken en media en de ruime samenleving. Meer inzicht, meer vooruitzicht.
​

ontvang de nieuwsbrief

De eeuw van de vrouw

9/9/2018

Foto
Vice-premier Alexander De Croo houdt in een nieuw boek een sterk onderbouwd betoog voor de rechten van de vrouw. Over hoe feminisme helemaal ‘cool’ is en ook de mannen bevrijdt. Hier komt de eeuw van de vrouw.
Stilaan wordt in de praktijk bevestigd dat genderevenwicht ook een goede zaak is voor ondernemingen. Zo zijn gedifferentieerde teams, met mensen met verschillende achtergronden, vaardigheden en perspectieven, beter in staat om problemen op te lossen. Sommigen gaan zelfs zover om te stellen dat de bankencrisis van tien jaar geleden had kunnen vermeden worden indien er meer vrouwen in topposities van financiële instellingen zouden gezeten hebben.
 
Uit vele wetenschappelijke studies blijkt intussen dat genderevenwicht effectief bijdraagt tot hogere verkoopcijfers, meer klanten en grotere relatieve winst. Onderzoekers van de Pepperdine University bestudeerden enkele jaren geleden de Fortune 500 bedrijven en kwamen tot de vaststelling dat de 25 bedrijven die aan de top het best scoren op vlak van genderevenwicht, maar liefst 34 percent beter scoren op het vlak van winstgevendheid. Van topinvesteerder, Warren Buffett, is de gevleugelde uitspraak: “Empower women, and the rest will follow”.
 
Het valt bovendien op dat sectoren die historisch een zeer mannelijk imago meesleepten, zoals bijvoorbeeld de technologie- of mediasector, de laatste jaren grote stappen hebben gezet op vlak van genderevenwicht. De redacties van o.a. De Tijd en VRT worden vandaag geleid door "straffe madammen". En even "straffe madammen" zijn de drijvende kracht achter het STEM-platform in Vlaanderen. Steevast rijst dan de vraag of verplichte quota kunnen werken, zoals in de Scandinavische landen is aangetoond. Het leidt vaak tot verhitte debatten, vooral omdat hier wordt geraakt aan het vrij ondernemerschap en de suggestie wordt gewekt dat geslacht voor zou gaan op kwalificatie. Dat lijkt intussen een achterhaalde discussie. De vrouwen die vandaag in ondernemingen doorstoten tot topposities zijn onmiskenbaar de beste talenten. En zij zouden het zelf niet anders willen. En voor ondernemers die niet van “quota” houden, zet dan “targets”, en zet hoog genoeg in. Wat kan gemeten worden (en waarop een bedrijf ook afgerekend wordt), zal ook gedaan worden.
 
Op de persconferentie waar De Croo deze week zijn boek voorstelde kwam ook Goedele Liekens aan het woord. Zij wees erop hoe diep verankerd vrouwelijke stereotypen nog altijd aanwezig zijn in sprookjes die ouders aan hun kinderen voorlezen, ook in onze cultuur (bv Sneeuwwitje of Assepoester). De reclamesector van zijn kant heeft de afgelopen jaren wel grote inspanningen geleverd om het stereotype vrouwbeeld te doorbreken in campagnes van o.a. Unilever (Dove) en Procter & Gamble. Maar ook daar is de strijd nooit helemaal gestreden.
 
Ondanks het feit dat wereldwijd vrouwen belangrijke stappen vooruit hebben gezet, is de geschiedenis geen rechte, klimmende lijn. Ook De Croo beseft dat het elke dag opnieuw beginnen is, en dat de wind voor de vrouw op dit moment in sommige culturen wel wat tegen zit. “Soms gaat de geschiedenis ook achteruit”, stelt hij vast. Een eeuw duurt dan ook 100 jaar.
 
 
Alexander De Croo, De eeuw van de vrouw: hoe feminisme ook mannen bevrijd, is uitgegeven bij Polis en telt 193 pagina’s.
 
 

Comments are closed.
Ontvang wekelijks de laatste blogposts in je mailbox! privacyverklaring
 

RSS Feed

© Copyright - THINK BBDO - Privacy-Charter en cookies
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact