Fons Van Dyck
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact

De kijk van Van Dyck

Fons Van Dyck kijkt om en blikt vooruit op de kleine en grote wereld van consumensen, de rol van merken en media en de ruime samenleving. Meer inzicht, meer vooruitzicht.
​

ontvang de nieuwsbrief

'Day One' van Christian Van Thillo

27/9/2019

Foto
Zal De Persgroep over tien jaar nog bestaan, vraag ik in mijn boek ‘De onsterfelijke onderneming’ aan Christian Van Thillo, al vele jaren een van de meest visionaire ondernemers in ons land en de sterke man achter De Persgroep en VTM (nu DPG Media). ‘Ik denk het wel’, antwoordde hij ruim een jaar geleden zeer voorzichtig. ‘Maar we staan wel nog maar aan het begin van de transformatie’, voegde hij er meteen aan toe. Het plaatst de deze week aangekondigde herstructurering bij DPG Media in een juist perspectief.
De integratie van Medialaan en De Persgroep is een weloverwogen beslissing geweest. Welke implicaties heeft deze omslag op de cultuur van het bedrijf, wilde ik  van Van Thillo weten? ‘We willen de cultuur van een “agile”, wendbaar bedrijf’, antwoordde hij onomwonden. ‘De cultuur van een digitale start-up. Eentje met zo’n imago dat jonge mensen zeggen: “Daar brandt de lamp, ik wil niet voor Spotify werken, maar voor De Persgroep.” Dat betekent dat we meer horizontaal werken, in teams, bottom-up. Ook onze makers, die soms ongerust worden. Ik zeg hen dan: “Televisie zal nog altijd televisie blijven en radio blijft radio, maar de digitalisering convergeert alles.” We zullen moeten samenwerken. Vandaar het idee om iedereen samen te brengen in News City. Onze mensen van VTM, geboren videomakers, zetten we samen met de redacteuren van Het Laatste Nieuws. Wanneer ergens een brand uitbreekt, willen mensen dat niet lezen, dan willen ze dat in de eerste plaats zien. Die samenwerking, dat is de echte nieuwe cultuur.’
Sturen en bijsturen is noodzakelijk om te overleven in deze disruptieve tijden. Van Thillo is zich sterk bewust van de uitdagingen die morgen nog wachten. Zo zegt hij in het boek: ‘We hebben sterke merken, een duurzame filosofie, een sterk DNA. We hebben de digitalisering overleefd, maar er blijven belangrijke uitdagingen. De globalisering bijvoorbeeld. In de Benelux zijn we veruit de grootste speler, maar in Europa halen we maar net de top twintig. Dus we zullen blijven uitkijken naar overnames. Want om volop van de digitalisering te kunnen profiteren is schaalvergroting nodig.’
 
De transformatie zal nooit stoppen, volgens Van Thillo. ‘Technologie zal centraal blijven, maar hoe die de wereld gaat veranderen, weet niemand. Ik verwijs in deze context graag naar Amazon-baas Jeff Bezos die zijn hoofdkwartier ‘Day One’ heeft genoemd. Omdat hij denkt dat we nog maar aan het begin staan van de transformatie en we vandaag nog niet kunnen vermoeden hoe hard alles gaat veranderen. Daarom moet je je als bedrijf zo wendbaar mogelijk opstellen. Om er te staan als de consument anders gaat denken of nieuwe behoeften krijgt. Dat je dan niet moet zeggen: “Ik heb te lang gewacht.” Dat het niet stopt bij de droom.’ Keep walking Christian.
 
 
 

Comments are closed.
Ontvang wekelijks de laatste blogposts in je mailbox! privacyverklaring
 

RSS Feed

© Copyright - THINK BBDO - Privacy-Charter en cookies
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact