Fons Van Dyck
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact

De kijk van Van Dyck

Fons Van Dyck kijkt om en blikt vooruit op de kleine en grote wereld van consumensen, de rol van merken en media en de ruime samenleving. Meer inzicht, meer vooruitzicht.
​

ontvang de nieuwsbrief

Dag 1

19/11/2021

Foto
Het nieuws ging enkele weken geleden ook in de economische media een beetje verloren door de aandacht die de klimaattop in Glasgow, de op hol geslagen inflatiecijfers en de spanningen tussen de VS en China opeisten. Met een interval van enkele dagen raakte bekend dat twee van de belangrijkste ondernemingen in de wereld, General Electric en Johnson & Johnson, hebben beslist om zich op te splitsen, om zo hun toekomst veilig te stellen. Intussen wordt ook voor andere ondernemingen de levensduur aan de top steeds maar korter.

Alhoewel de achtergronden en beweegredenen voor beide ondernemingen verschillend en uiteenlopend zijn, bevestigen zij de populaire aan Charles Darwin toegeschreven stelling dat het niet de grootsten, maar ook niet de slimsten, zullen zijn die overleven, maar wel zij die zich het best weten aan te passen aan snel veranderende tijden. Het is ook het uitgangspunt geweest van mijn boek ‘De onsterfelijke onderneming’, over hoe ondernemingen kunnen overleven in disruptieve tijden, of waarom zij ten onder gaan. Maar wel met deze belangrijke kanttekening dat het noodzakelijk is, maar niet voldoende om zich aan te passen, én dat er vooral ook resultaten moeten geboekt worden. Daar komt nog bovenop dat intern de neuzen in dezelfde richting moeten staan over de te volgen marsrichting en dat een onderneming zijn eigenheid moet bewaren en moet borg staan voor consistentie en continuïteit van cultuur en waarden. Het is een moeilijke maar geen onmogelijke evenwichtsoefening om te veranderen én toch jezelf te blijven, zoals ik in mijn boek heb aangetoond met de wedervaringen van Apple.
 
Daar komt nog bij dat de levensduur van ondernemingen aan de top sinds het begin van deze eeuw steeds korter wordt. Een nieuwe studie van Innosight van begin dit jaar bevestigt dat de levenscyclus van topbedrijven tijdens dit decennium nog meer zal inkorten tot ongeveer 15 à 20 jaar. Vijftig jaar geleden bedroeg die levenscyclus nog het dubbele aantal jaren. Het is intussen duidelijk dat de impact van de covid-19 crisis ook de toekomstperspectieven van vele sectoren en ondernemingen verder zal hypothekeren. Zeker van gevestigde waarden. Denk bijvoorbeeld aan de luchtvaartindustrie of de hotelsector. Fusies en overnames zijn meer dan ooit aan de orde van de dag.
 
Intussen zwaait de technologiesector wereldwijd de plak. We bevinden ons op dit moment op het absolute hoogtepunt van de 5de grote technologiegolf uit de moderne tijd: de golf van informatie en telecommunicatie. Het verwondert dan ook niet dat ondernemingen zoals Apple, Google, Amazon, Microsoft, Facebook uitgegroeid zijn tot de meest rendabele en machtigste ondernemingen in de wereld. En dat is dan nog buiten Tesla gerekend als het op beurskapitalisatie aankomt. Ook ondernemingen in andere sectoren, van gezondheidszorg tot mobiliteit, omarmen deze omwenteling om morgen te overleven.
 
Maar er komt een dag dat ook deze nieuwe dinosauriërs zullen uitsterven. “Het is onze missie om die dag zolang mogelijk uit te stellen’, hield Jeff Bezos, de stichter en grote baas van Amazon, zijn medewerkers 3 jaar geleden voor. Daarom moet elke dag “dag 1” zijn, de dag van een nieuw begin.

Comments are closed.
Ontvang wekelijks de laatste blogposts in je mailbox! privacyverklaring
 

RSS Feed

© Copyright - THINK BBDO - Privacy-Charter en cookies
  • Home
  • Het boek
  • Le livre
  • Test
  • Over
  • Contact